Kitesurfen in een tropisch klimaat

Als je hebt gekozen om te gaan kitesurfen in een tropisch klimaat, zonder wetsuit en op blauw water, dan kom je op Bonaire terecht. Totaal anders dan de Nederlandse wateren maar toch een beetje Nederlands. Bonaire heeft van de Nederlandse Antillen misschien wel de beste condities om te kitesurfen. Vlak water, de blauwste zee en veel wind. Het eiland is klein, gezellig en er wordt natuurlijk Nederlands gesproken. De natuur is schitterend en dan vooral onderwater.

Wind

De wind op Bonaire is thermisch. Daarom komt deze altijd uit dezelfde richting, namelijk uit het oosten. De beste maanden om naar Bonaire te gaan om te kitesurfen zijn april t/m juli. Bekijk ook de statistieken van Windfinder. Omdat de wind thermisch is, blijft deze meestal tussen de 15 en de 25 knopen van kracht.

Kitebeach Atlantis

De eerste spot waar je heen gaat is natuurlijk kitebeach Atlantis. Hier staat de kitebus van KiteboardingBonaire, zij geven hier les. Dit is ook de plek voor beginners. De beginnersspot op Bonaire is wat anders dan in Nederland. De wind is aflandig, het water is diep en je loopt het water in over koraal. Laat je daardoor niet afschrikken! De instructeurs bij de kitebus houden je goed in de gaten. Mocht je geen hoogte kunnen lopen dan komen ze je met een bootje halen tegen een klein bedrag. Met deze bootjes geven ze ook de les. Als je wel hoogte kan lopen is het hier verschrikkelijk mooi. Je zult kiteboarden op turquoise blauw water. Je hebt alle ruimte, want meer dan 15 kites zie je op de spot nooit tegelijk. Onderweg kom je vliegvissen, zeeschildpadden en bij veel geluk, ook dolfijnen tegen. Het water is vlak. Choppy overdag, maar in de middag wordt het water helemaal vlak. Hier vaar je in de mooiste zonsondergangen. Bij de bus kun je gezellig zitten in de schaduw en een koud drankje bestellen. s’ Avonds vaak een gezellige barbecue op de kitespot. Ook kun je er kites en boards kopen (Best en Slingshot) en materiaal huren of laten repareren. Bij de bus koop je ook je stinapa tag, daarmee mag je het water op. Deze tag moet je eenmalig aanschaffen. Het is een soort belasting voor behoud van de natuur. Rangers kunnen komen controleren of je de tag wel hebt. Wil je ook gaan duiken? Schaf dan meteen de juiste tag daarvoor aan.

Pink Beach

Heb je toch behoefte om op een andere plek te gaan kiten? Je kunt een downwinder maken naar Pink Beach. Hier is het water net iets vlakker en lijkt de wind net iets harder. Je vaart vlak langs een rij palmbomen en komt zeker pelikanen tegen. Pink Beach is zeker geen plek voor beginners. De wind is hier nog steeds aflandig.. en er zijn hier geen boten aanwezig! Let dus op wat je doet en zorg dat je uitstekend kunt bodydraggen up-wind. Ook is het hier heel lastig om het water in en uit te lopen door het scherpe koraal. Aan te raden is om niet alleen te gaan.

Niet voor niets is Bonaire een favoriete plek voor de Kite surf kampioenen, en onze streekgenoten Kevin & Jalou Langeree uit Noordwijk.

 


 

activiteiten
Activiteiten

dolfijnenzwemmen
Dolfijnen Zwemmen

duiken
Duiken

kitesurfen
Kite Surfen

nachtleven
Nachtleven/uitgaan

vluchten
Vluchten